Tocător, blat, tavă sau cum le mai zicem în popor „fundișor” este un obiect care nu poate lipsi dintr-o bucătărie, indiferent dacă ești bucătar șef, pasionat de gătit sau pur și simplu gătești zilnic pentru familie.
În prezent, putem găsi pe piață o diversitate mare de blaturi de tăiat, pentru orice gust și dorință. Putem alege între materialele, culorile, formele și design-ul dorit. Există anumite avantaje sau dezavantaje la diverse tipuri de materiale și vom încerca să prezentăm succint fiecare tip în parte.
Tocătoarele din lemn
Probabil cele mai vechi și mai frecvent întâlnite sunt tocătoarele din lemn. Pot fi de forme sau grosimi diferite, pot avea canaluri de scurgere sau picioruse antialunecare din silicon. Se consideră că blaturile din lemn sunt cele mai prietenoase pentru cuțite, datorită structurii poroase a lemnului, acestea nu strică lama cuțitului. Pe de altă parte, lemnul se pătează mai ușor, păstrează mirosurile și aromele, astfel că este recomandat ca imediat după folosire sa fie igienizat, iar spălarea în mașina de vase nu este recomandată. Pentru a arăta mereu ca nou, tocătorul din lemn, trebuie tratat cu ulei special și curățat cu produse care nu deteriorează lemnul. Blaturile din bambus sunt mai bune ca cele din lemn clasic, deoarece bambusul este un material prietenos cu mediul, este mai puțin poros ca lemnul clasic și absoarbe mai puțină umezeală sau apă. Este însă puțin mai dur, ceea ce ar putea afecta lama cuțitelor.
Tocătoarele din plastic
Tocătoarele din plastic au un preț mai mic decît al celor de lemn sau piatră naturală, dar ar trebui să ne pună în gardă un preț prea mic al tocătorului, deoarece poate fi executat din plastic de calitate foarte proastă care conține substanțe toxice, de aceea alegeți branduri certificate, care folosesc doar plastic alimentar, chiar dacă prețul poate părea mai mare, astfel vă asigurați că produsele alimentare nu vor contacta cu substanțe toxice. Încă un avantaj al acestorblaturi este că nu rețin mirosurile unor alimente puternic mirositoare ca ceapa sau usturoiul și nu se colorează în acceași măsură ca și blaturile de lemn. Pot fi dezinfectate cu soluții speciale și spălate în mașina de spălat vase.
Tocătoare din piatră sau sticlă securizată
Unele blaturi pot fi realizate din sticlă securizată sau din rocă, din punct de vedere igienic acestea se curăță cel mai ușor, însă acestea nu rezistă la lovituri puternice și tocesc lama cuțitului și produc un sunet specific la atingerea cuțitului de suprafața tocătorului.
Pe lângă faptul că sunt unelte simple și de neînlocuit, tocătoarele pot fi un element de decor în bucătărie, având forme sau culori diferite, dar fiind însoțite și de diverse dotări funcționale care să ușureze munca în bucătărie și să asigure igiena în bucătărie. Pe site-ul nostru găsiți peste 15 tipuri de tocătoare diverse: din plastic, sticlă termorezistentă, bambus, pliabile, cu canale de scurgere, separate sau în seturi cu suport.
De cele mai dese ori oamenii utilizează un singur tocător, dar din punct de vedere igienic, este recomandat să avem cel puțin 2-3 tocătoare pentru diferite tipuri de produse: de exemplu tocătoarele pe care tranșăm carnea nu ar trebui să fie folosite și pentru alimentele gătite sau legume și fructe proaspete. În mod ideal ar fi bine să folosim, tocător separat pentru pește, unul pentru carne crudă și altul pemntru produse gătite sau fructe și legume. Totodată, este recomandat să avem în bucătărie blaturi din diferite materiale: pentru legumele tari, carnea de vită sau porc mai comod este să folosim lemnul, în timp ce pentru ceapă, usturoi sau carne de pui se va folosi tocătorul de plastic, în acest mod vom evita acumularea mirosurilor pe tocătoare, iar preparatele noastre nu vor avea gustul și aroma alterată.
Cu ce putem igieniza tocătoarele:
- Soluție de clor dizolvată;
- Peroxid de hidrogen;
- Clorhexidină.
Dacă doriți să evitați soluțiile chimice, puteți folosi:
- Apă clocotită;
- Suc de lămâie;
- Bicarbonat de sodă;
- Oțet.
Încă un lucru important ce trebuie menționat, este faptul că tocătoarele sunt ustensile consumabile, nu pot fi folosite la nesfârșit, având un termen de folosire limitat. Pentru evitarea contaminării alimentelor de pe suprafața tocătoarelor, se recomandă ca cel puțin odată la 1-2 ani să fie schimbate tocătoarele, evident că depinde și cât de frecvent îl veți folosi, iar 2-3 tocătoare utilizate concomitent pentru produse separate, pe lângă faptul că vor asigura igiena în bucătărie, vor prelungi viața blaturilor.