Cuțitele sunt ustensile absolut indispensabile în bucătărie și necesită o atenție deosebită pentru că sunt utilizate zilnic, iar calitatea lor îți va ușura enorm munca. De ce nu ar trebui să economisim pe cuțite? În primul rând, ele intră în contact direct cu mâncarea, iar un metal de calitate proastă va da alimentelor un gust și miros neplăcut în urma oxidării. De aceea, alege produse de calitate bună, cu lame din oțel inoxidabil, oțel carbonat, laminat sau ceramică de calitate, certificate. De asemenea, atrage atenția la mânerele cuțitelor, acestea trebuie să fie nu doar, frumoase și stilate, ci neapărat ergonomice, să aibă mâner din plastic, lemn sau metal de calitate care nu alunecă ușor din mână sau au siguranță împotriva alunecării degetelor către lamă.
Diferite tipuri de cuțite sunt concepute pentru a realiza anumite operațiuni în bucătărie, iar alegerea cuțitului potrivit te va ajuta să realizezi mai ușor activitatea dorită. Pentru a alege cuțitele potrivite necesităților tale, îți propunem să faci cunoștință cu cele mai frecvent utilizate cuțite în bucătărie.
Cuțitul bucătarului sau cuțitul francez – este probabil cel mai frecvent întâlnit tip de cuțit, având o lamă dură și puțin curbată cu o lungime de aproximativ 20 cm, se va potrivi la mai multe tipuri de operațiuni, cum ar fi, felierea, tăierea tuturor produselor din bucătărie sau pentru zdrobirea unor alimente ca usturoiul, măslinele etc. Este cuțitul universal care nu poate lipsi nici într-o bucătărie.
Cuțitul utilitar este o versiune puțin mai mică decît cuțitul bucătarului, având o lamă de 10-15 cm, fiind folosit atât la felierea, tăierea sau decojirea produselor.
Cuțitul Santoku se folosește pentru aceleași operațiuni ca și cuțitul bucătarului, dar arată diferit, lama este mai largă și mai dreaptă, iar unii bucătari îl preferă pentru tăierea sau mărunțirea legumelor sau verdețurilor. Forma cuțitului ușurează obținerea unor felii subțiri de legume.
Cuțitul de decojire numit și „Paring knife” se folosește pentru tăierea sau decojirea legumelor și fructelor de dimensiuni mici, fiind mai scurt decât cuțitul bucătarului.
Cuțitul zimțat este un alt tip de cuțite considerat de bucătari ca esențial, deoarece lamele zimțate sunt o alegere perfectă pentru fructe și legume moi cum ar fi roșiile, kiwi etc. Lamele cuțitului pot fi de lungimi diferite. Cele lungi mai sunt numite și cuțite de pâine, făcând posibilă tăierea pâinii fără rupere sau turtire în timpul tăierii.
Cuțitul pentru feliat are vârful ascuțit și o lamă lungă și subțire, este perfect pentru tăierea bucăților mari de carne în felii înguste și mici. Are de obicei între 20-40 cm lungime. Este potrivit pentru iubitorii de fripturi și carne.
Cuțitul de dezosat sau Boning knife este un cuțit de specialitate pe care îl folosesc bucătarii profesioniști, atunci când au nevoie să tranșeze carnea, să îndepărteze cu ușurință oasele și să curețe tendoanele și ligamentele.
Tot în categoria cuțitelor putem adăuga diferite tipuri de cuțite decojitoare numite și peelere, de la cuvântul englez „to peel” ce înseamnă a decoji, azi găsim pe piață o varietate mare de peelere în formă longitudinală, în formă de disc, în forma literei Y etc. Acestea sunt de neînlocuit la decojirea legumelor și fructelor și ușurează enorm munca bucătarului în prepararea produselor.
Dacă cuțitele intră în categoria ustensilelor clasice, fără de care nici un bucătar nu va intra în sala de preparare a bucatelor, atunci există și o serie de ustensile sau gadgeturi printre care: Cuțitul Julliene care feliază pai legumele, Cuțitul pentru avocado – care curăță și feliază cu ușurință acest fruct minune, Cuțitele deschizătoare pentru conserve sau spiralizatoarele care creează în timp rapid tăieței din legumele dorite. Acestea sunt menite să ușureze munca bucătarilor și celor care au plăcerea să petreacă mult timp în bucătărie.
În comerț poți găsi nenumărate oferte de cuțite separate sau în seturi, dar făcând alegerea să atragi atenție în mod special la calitatea materialelor (lamei, mânerului), siguranța mânerului și specificul fiecărui cuțit, pentru a asigura toate necesitățile personale și în cele din urmă să-ți fie pe plac designul prezentat. Și încă un lucru important, cuțitele alese vor deveni la fel de importante ca și propriile degete – întrucât ele literal vor fi continuarea propriilor mâini.