Recomandări importante în utilizarea cuțitelor

 

 

  1. Manevrează cuțitele cu grijă. Cuțitele pot fi deteriorate dacă sunt manipulate nepăsător. Chiar dacă cuțitele de bună calitate sunt fabricate pentru a dura o viață întreagă, acestea sunt în continuare predispuse la deteriorare, dacă nu sunt folosite și îngrijite în mod corespunzător.
  2. Păstrează cuțitele ascuțite. Un cuțit ascuțit nu doar funcționează mai bine, dar este mai sigur de utilizat, deoarece necesită mai puțin efort la tăiere. Sunt multe moduri de a ascuți cuțitele. Utilizează un accesoriu specializat de ascuțit, o piatră pentru ascuțire, sau o mașină de ascuțit sau trimite-le la un ascuțitor de tacâmuri profesional.
  3. Păstrează cuțitele curate. Spală și dezifenctează cu soluții speciale întregul cuțit, nu doar lama, ci și mînerul, astfel încât instrumentul să nu poată contamina produsele alimentare. Nu curățați cuțitele într-o mașină de spălat vase pentru a le asigura o viață mai îndelungată.
    LockBlock 6-piece knife block set
  4. Respectă regulile de exploatare a cuțitelor. Există câteva norme de siguranță pe care trebuie să le reții ori de câte ori vei folosi cuțitele. Când transmiți cuiva cuțitul pe suprafața de lucru, o faci cu mânerul îndreptat către persoana căreia îl transmiți. Dacă te deplasezi dintr-o zonă a bucătăriei în alta ține cuțitul cu lama îndreptată în jos, iar marginea ascuțită orientată în spate, dacă sunt alte persoane în preajmă anunță că treci cu ceva ascuțit. Dacă pui un cuțit pe masă, asigură-te că lama nu este plasată în afara suprafeței mesei de lucru . Nu acoperi niciodată cuțitul cu prosoape de bucătărie, pungi de plastic, hârtie sau ziare sau oricare alte obiecte. Nu plasa cuțitul într-o chiuvetă, bol, cratiță plină cu apă, pentru că cineva care nu știe de prezența lui se poate răni. Niciodată nu încerca să prinzi un cuțit care cade în jos, te poți răni. Întotdeauna asigură-te că cuțitele sunt plasate în loc sigur, fiind inaccesibile copiilor.
    Elevate Knives & Carousel Set – Multicolour
  5. Folosește suprafațe de tăiere potrivite. Tăierea directă pe suprafețe metalice, de sticlă sau de marmură va toci mai repede lama cuțitului și în cele din urmă o va deteriora. Pentru a preveni tocirea, folosește tocătoare din lemn sau plastic, acestea fiind considerate cele mai prietenoase materiale pentru cuțite. Dacă tocătorul nu are elemente ce asigură antideraparea (de exemplu elemente din silicon) neapărat folosește sub tocător o lavetă sau un prosop umed care va asigura antideraparea, altfel tocătorul nu va fi stabil, cuțitul se poate deplasa în direcția nedorită și să îți cauzezi leziuni.
  6. Depozitează cuțitele corect. Există o serie de organizatoare sigure și practice de stocare a cuțitelor, inclusiv în truse sau suporturi, cu sloturi, rafturi sau pe suporturi magnetizate. Sistemele de depozitare trebuie păstrate la fel de curate ca și cuțitele.