Cît de des reînnoim lenjeria de pat, pernele și plapumele?

Știai că anual omul pierde aproximativ 2 kg de țesut dermic. Cu alte cuvinte pielea noastră se reînnoiește permanent, iar acest proces cel mai activ se petrece în timpul somnului. Particulele moarte ale pielii rămânînd pe pernă, plapumă și salteaua ta devin mâncare pentru acarieni sau microoorganizmele ce se hrănesc cu rămășițele de epidermă, transpirație și praf, iar aceștia sunt între 300-400 mln pe un pat dublu.

Raiul saprofiților este mediul cald, umed și întunecat, iar în saltea și pernă acarienii prafului se simt cel mai bine și se înmulțesc cu viteza maximă. Nu au nevoie decât de prezența omului. Tocmai din acest motiv perna peste 3 ani devine de 2 ori mai grea.

Iar cel mai trist este că saprofiții nu doar se hrănesc cu celulele moarte ale pielii, ci prin înmulțirea și prezența lor provoacă alergii foarte puternice la unii oameni. Iar după cum am aflat nu este vorba despre un singur acarian, ci 300-400 mln într-un singur pat.

Totodată medicii ne atenționează că saprofiții și praful casnic sunt cele mai răspândite cauze ale astmului alergic, rinitei cronice și schimbărilor sau bolilor grave ale pielii.

Husele de protecție pentru perne sau saltele sunt o barieră pentru acarieni și o siguranță în plus pentru sănătatea familiei tale. Găsește pe site husă pentru protecția pernelor.

Totuși cît de des schimbăm diverse tipuri de lenjerie de pat?

Husa pentru perna
Husa protectie perna

Spălarea mai frecventă a lenjeriilor de pat face ca schimbarea acestora să nu fie condiționată decît de aspectul lor fizic. Dacă ați ales din start cearșafuri de calitate bună, acestea o să vă slujească mult timp, mai ales dacă veți urma instrucțiunile de utilizare ale producătorului cum ar fi temperatura apei sau rotațiile la mașina de spălat.

Specialiștii recomandă schimbarea pernelor odată la 1-2 ani, dacă au umplutură din țesături sintetice. Cele din pene pot sluji pînă la 15 ani cu condiția de a fi reumplute, curățate și dezifenctate la serviciile specializate odată la 1-2 ani pentru prevenirea înmulțirii acarienilor și altor microorganizme dăunătoare.

Plapumele nu sunt sub aceeași presiune ca și pernele, de aceea pot fi folosite timp mai îndelungat, dacă sunt aerisite permanent, iar cearșafurile schimbate cu regularitate. O plapumă de calitate poate sluji între 15-25 ani.

O saltea de calitate va sluji între 20-50 ani, în timp ce cele bugetare 10 ani. Totuși înlocuirea unei saltele vechi și creșterea ventilației unei camere sunt cele mai eficiente două modalități de reducere a prafului, potrivit Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Autor Roșca Tatiana

Cum să alegi perna și plapuma potrivită? Află în articolul următor.