Cum alegi cea mai bună tigaie wok?

Cînd vorbim despre mâncarea sănătoasă devenim conștienți și atragem mai multă atenție modului de preparare a alimentelor. Iar o tigaie sau o cratiță de calitate face mai mult decât jumătate de muncă.

Deși își au originea în mâncarea tradițională chinezească, tigăile wok au cucerit inimile iubitorilor de rețete gustoase și sănătoase din toată lumea, putând fi utilizată atât la prăjire, călire, rumenire sau chiar la gătirea cu abur. Wok-ul se diferențiază de alte tigăi tradiționale, prin adâncime, fundul rotund și laturile oblice, deși unele modele mai noi au partea de jos plată. Mânerele caracteristice acestei tigăi sunt folosite la agitarea ingredientelor în timpul gătirii.

Forma deosebită ale tigăilor wok oferă posibilitatea de a pregăti mâncarea la temperaturi foarte înalte, fără cantități mari de grăsimi. Astfel se înjumătățește timpul de preparare, în comparație cu tigăile obișnuite. Iar un avantaj extrem de importante este faptul că alimentele nu-și pierd prea mult din cantitatea de enzime, datorită procesului de prăjire accelerat, lucru datorat și de proprietățile materialului din care sunt făcute vasele.
Tigăile wok sunt diferite, iar cunoașterea mai multor aspecte precum dimensiunea, forma tigăii, materialul din care este confecționat și poziționarea mânerului te va ajuta să alegi cel mai potrivit model pentru necesitățile tale.

Tigăile wok pot fi confecționate din 4 tipuri de materiale:
Oțel inoxidabil – este cel mai puțin utilizat material pentru realizarea acestor tigăi, pentru că se încălzește foarte greu, diminuînd prăjirea rapidă, iar proteinele din mâncare se vor lipi de inox. De asemenea oțelul inoxidabil este un material greu și dificil de manevrat pentru utilizator, totuși avantajele acestui material sunt durata lungă de viață, rezistența și aspectul impecabil.

Aluminiul – este o alternativă mai avantajoasă și cea mai populară de pe piață, datorită greutății mici și încălzirii de pînă la 9 ori mai rapide decât a inoxului. Aluminiul poate fi acoperit cu înveliș ceramic, fapt ce îi conferă anti-aderență, este mult mai ieftin, totuși aluminiul nu este la fel de rezistent și durabil, deformându-se foarte ușor. Aluminiul anodizat poate avea costuri mai înalte, dar oferă și durabilitate mai mare.

Oțel-carbonul este materialul din care se fac cele mai bune tigăi wok. Datorită încălzirii rapide și uniforme pe toată suprafața tigăii, acest aspect asigură o prăjire optimă și rapidă a alimentelor. Proprietățile non-aderente sunt un avantaj, dar cu o durabilitate medie, totuși producătorii actuali promit până la 10 ani garanție la suprafața anti-aderentă.

Fonta – o alternativă mai avantajoasă decât inoxul, se încălzește mai rapid, dar și timpul de răcire mai îndelungat, acumulează astfel energia și o economisește. Dacă vasul nu are grosimea corespunzătoare poate crăpa, iar wokurile din acest material sunt foarte grele. Anti-aderența și randamentul la prăjire sunt optime, iar prețul nu este foarte mare.

Fiecare dintre aceste materiale prezintă atât avantaje cât și dezavantaje, iar ce îți convine ție decizi doar tu.

Tigăile wok pot avea și un design diferit, există wok cantonez, wok turcesc, wok din zona Chinei de Nord. Primele două au două mânere mici, iar ultima un mâner mic și unul alungit, fapt ce permite gătirea și cu o singură mână. De asemenea, atrage atenție baza să fie plată, pentru că cele calotare sunt dificil de utilizat pe plitele electrice sua cele cu gaz, implicând anumite riscuri dacă utilizatorul nu este un profesionist al prăjirii la wok. Iar trecerea de la bază la pereți trebuie să fie lină pentru o încălzire uniformă și rapidă.

Există 4

metode de preparare în acest tip de tigaie:

Stir fry sau prăjirea rapidă prin agitare, metoda inventată de chinezi ce presupune gătirea în ulei încins, pe flacără mare și într-un timp foarte scurt a ingredientelor tăiate în bucăți mici. Pereții se încing bine datorită formei speciale, iar acest lucru asigură gătirea rapidă și cu puțin u

lei.
Mâncare prăjită în baie de ulei, datorită formei concave în wok ai nevoie de mai puțin ulei decît într-o tigaie normală.
Gătirea la aburi în coșulețe de bambus, forma unică adâncă este perfectă pentru a găti legume, pește sau creveți la aburi în sita din bambus.

Afumarea, una dintre cele mai interesante metodede preparare pentru wok. Pune la fundul tigăii frunze de ceai sau alte mirodenii, zahăr (se caramelizează și îndulcește mâncarea) și orez (acționează ca combustibil). Apoi acoperă cu folie de aluminiu wok-ul, apoi pe un grătar se pun ingredientele pe care vrei să le afumi. Încingi tigaia pîna baza începe să fumege, apoi acoperă cu un capac și lași să se infuzeze la foc mic încă 15 minute.

La prepararea în tigăile wok se recomandă uleiul de floarea soarelui, uleiul de porumb, uleiul de soia sau de arahide, mai puțin uleiul de măsline sau untul pentru că au punctul de ardere mai scăzut, iar gătitul la wok se produce rapid, la foc mare.

Cum să prelungești viața tigăii?
Wok-urile din oțel carbon și fontă fără înveliș anti-aderent, devin mai performante pe măsură ce sunt folosite mai mult, acestea vor fi folosite după ce sunt arse la mici temperaturi până incep să fumege, iar pentru întreținere se vor acoperi cu un strat de ulei vegetal, care va umple micro-porii metalului.
Modelele confecționate cu înveliș anti-aderent trebuie utilizate cu grijă, evitându-se zgârierea sau supra-încalzirea. Dacă tehnicile de îngrijire sunt respectate modelul ales de tigaie va fi mai durabil, indiferent de materialul din care este confecționat.